Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

editorial






Όταν αποφασίσαμε για το εγχείρημα που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας γνωρίζαμε πολύ καλά ότι  στα νερά που θελήσαμε να βουτήξουμε, κρύβονται δυσκολίες οι οποίες ξεπερνούν τις δυνατότητές μας τεχνικά και οικονομικά.  Ξεκινήσαμε  μέσα από το διαδίκτυο, να ανταλλάσουμε ιδέες και προτάσεις για το περιεχόμενο και τη μορφή αυτής της ηλεκτρονικής έκδοσης.  Μας πήρε κάμποσες ημέρες και  ώρες  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή όμως μέρα με τη ημέρα ανακαλύπταμε δυνατότητες και ιδέες που μας έβαζαν  καινούργιες προκλήσεις.  Εκείνο  που μας έδωσε ώθηση για την υλοποίηση του εγχειρήματος μας ήταν η ταχύτητα με την οποία οι υπογράφοντες αυτής της πρώτης προσπάθειας  ανταποκρίθηκαν.  

Ξεκινάμε σήμερα και όχι τυχαία, με μία ασυνέχεια στη θεματολογία του πρώτου μας ηλεκτρονικού τεύχους. Είναι ασυνέχεια, γιατί η θεματολογία του προέκυψε χωρίς προγραμματισμό  και κλισέ, αλλά με  διάθεση ο καθένας να αποτυπώσει τις σκέψεις του και αυτό που του αρέσει να κάνει.  Να εκφραστούν  απόψεις  και  ιδέες για τον τόπο μας, τους ανθρώπους του, τις ανάγκες τους. 
Tο αναφέρουμε αυτό γιατί στην περιοχή μας υπάρχει ένα ενεργό δυναμικό ανθρώπων και ιδεών που εμείς πιστεύουμε πως μπορεί να δημιουργήσει και να εκφραστεί και την ανάγκη αυτή θέλουμε να την ανιχνεύσουμε.  

Η προσπάθειά  η δική μας, είναι αυτές τις σκέψεις να μπορέσουμε να τις βάλουμε  σε μια ακολουθία τέτοια ώστε η Δυτική Αχαΐα να μπορέσει να βγει στο προσκήνιο και να ακολουθήσει το κάλεσμα των καιρών, να φτιάξει την «πολιτεία» της.  Να προβάλλουμε ιδέες, ανθρώπους, προβλήματα και διεκδικήσεις με τη Δυτική Αχαΐα ως σημείο αναφοράς. 

Σε μια εποχή που η ζωή μας τα τελευταία χρόνια στη χώρα έχει αλλάξει δραματικά, θα συμφωνήσουμε με τον Δημήτρη και τον Γιώργο(σελ4) πως ¨Ο τόπος μας κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχει ανάγκη από ιδέες και από ανθρώπους που τον αγαπούν να μιλήσουν γι’ αυτόν και μπορούν να προσθέσουν μια ψηφίδα για τη δημιουργία της νέας εικόνας, αυτής που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος¨.  Αυτός είναι και ο στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε. 

Αυτό θέλουμε να το κάνουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο.  

Το διαδίκτυο ως μέσο διακίνησης ιδεών τα τελευταία χρόνια, άλλαξε τον τρόπο μετάδοσης της ειδησιογραφίας και των ιδεών. Η χρήση πολυμέσων, τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα, μετέβαλαν χρονικά τη μετάδοση μιας είδησης και έδωσαν τη δυνατότητα η πληροφορία να μεταδίδεται σε μηδενικό χρόνο. Δεκάδες πληροφορίες καθημερινά στοιβάζονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας.
  
Η ροή της πληροφορίας ακόμα και για μικρής κλίμακας γεγονότα και περιστατικά αλλά για μεγάλα θέματα, αποκτά ταχύτητες πολύ υψηλές. Αυτό πολλές φορές δεν αφήνει περιθώρια για αξιολόγηση και προβληματισμό, σκεφτήκαμε πως ένα εγχείρημα σαν αυτό που έχετε στην οθόνη σας μπορεί να αποτελέσει μια στάση σε αυτές τις “μεταφορές” πληροφοριών. 

 
Να υπάρξει ένα σημείο αναφοράς,μια κυψέλη ιδεών για τον τόπο μας που θα είναι τροφή για σκέψη και θα δημιουργεί     προϋποθέσεις για δράση και συντονισμό, με στόχευση η Δυτική Αχαΐα να  συναντήσει το μέλλον που της ανήκει. 

Ένα δικτυακό τόπο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για διάλογο και προβληματισμό με πολλούς τρόπους-γι’αυτό θα μιλήσουμε σύντομα και μετά τις συστάσεις μας- που θα δίνει και τη δυνατότητα στο χρήστη του διαδικτύου τις ιδέες αυτές να τις αναπαράγει, να τις τυπώσει και να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια. 

Η κρίση που βιώνουμε συνέτριψε αντιλήψεις και πρακτικές, του παρελθόντος στη χώρα, η αναπαραγωγή τους δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει το όχημα εκείνο που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από αυτό που βιώνουμε σήμερα.   

Αν δεν αναζητήσουμε  ανήσυχα μυαλά και ανήσυχες ιδέες δεν πρόκειται να βρούμε το δρόμο εκείνο που θα οδηγήσει τον τόπο μας στη θέση που του αξίζει αλλά και γιατί,
Oι ιδέες για να αλλάξει ένας τόπος  χρειάζονται πολλούς.   
 
Η συντακτική ομάδα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου