Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ.ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Τάσος Γιακουμής
Γιατρός του ΚΥ Κ. Αχαΐας, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Γίναμε όλοι μάρτυρες την τελευταία περίοδο ενός σήριαλ δυσλειτουργίας στα Κέντρα Υγείας -και δει στην Αχαγιά- που καταδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσταση που έχει περιέλθει η υγεία στην πατρίδα μας μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και έξι χρόνια αναστολής προσλήψεων.


Από την ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη, που “πετούσε” στην κυριολεξία τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ στις πόλεις στη δικαιοδοσία της Υγειονομικής Περιφέρειας, αρχές του 2015 άρχισαν τα προβλήματα να πληθαίνουν: απλήρωτες εφημερίες γιατρών και υπερωριών εργαζομένων λόγω ανεπαρκούς κονδυλίου και ανικανότητας των υπηρεσιών της ΥΠΕ να τις εκκαθαρίσει, αδυναμία σωστού εφοδιασμού σε αναλώσιμα και υγειονομικά υλικά και δυσλειτουργία στην τεχνική κάλυψη για τον ίδιο λόγο. Αποτέλεσμα η συνεχής έλλειψη υλικών: από μελάνι, χαρτί μέχρι επιδέσμους, συσκευές ορών και ότι μπορούμε να φανταστούμε κάθε φορά.Η κατάσταση ποτέ δεν ήταν η καλύτερη που μπορούσε να υπάρχει. Οι πιστώσεις όμως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την τελευταία τριετία έχουν περιοριστεί στο μισό και η “διοικητική αυτοτέλεια” που της παραχωρήθηκε το 2014, την έχει ωθήσει στην ανυποληψία.

Λίγα λόγια για το ΚΥ Κ. Αχαΐας: κτιριακή υποδομή που προσιδιάζει σε κάτι άλλο. Στην κυριολεξία δεν έχει προστεθεί ένα καρφί από την ίδρυσή του το 1987.Δεν αντικαταστάθηκαν οι γιατροί που έφυγαν με σύνταξη, έκλεισε το φυσικοθεραπευτήριο και περιορίστηκε δραματικά η λειτουργία του οδοντιατρείου.Έχουν περιοριστεί οι επισκέψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το εργαστήριο δε λειτουργεί τρία χρόνια τώρα και το ακτινολογικό πνέει τα λοίσθια λόγω παλαιότητας και έλλειψης προσωπικού. Χωρίς τη συνδρομή των γιατρών των Περιφερειακών Ιατρείων, δε μπορεί να λειτουργήσει σε τακτική βάση το ΚΥ παρά μόνο σε εφημερία.

Για το 2016 δεν προβλέπεται οικονομική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας ούτε προσλήψεις. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης θα ενταθούν και η εικόνα θα χειροτερεύσει. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται άλλη μία “Μεταρρύθμιση” με νομοσχέδιο αρχές του χρόνου που δε θα υπάρχουν πόροι για να εφαρμοστεί.Ήδη με τις πολιτικές διάλυσης της Πρωτοβάθμιας, έχουν στην κυριολεξία κλείσει οι υπηρεσίες των πολυιατρείων του ΙΚΑ και άλλων ταμείων στις μεγάλες πόλεις και έχει εκχωρηθεί -με ακριβό αντίτιμο για το κράτος και τους πολίτες- η παρακολούθηση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση είναι οριακή. Βρισκόμαστε στο σημείο που έχει περιοριστεί η ποσότητα και η ποιότητα παροχής των υπηρεσιών υγείας και κινδυνεύει η λειτουργία κέντρων υγείας, κλινικών και νοσοκομείων ολόκληρων. Την ίδια στιγμή, από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ομοθυμαδόν κυβέρνηση και αντιπολίτευση το καλοκαίρι, προβλέπεται μέσα στο 2016 η αξιολόγηση των δομών με προοπτική είτε το κλείσιμο είτε την περαιτέρω εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα.Αν αυτό συνδυαστεί με το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ιδίως των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων, η πρόσβαση στις δημόσιες δομές, τις τσακισμένες από τα μνημόνια, θα περιοριστεί δραματικά.

Είμαστε στο σημείο που οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να υπερασπιστούν με σθένος τη δημόσια περιουσία τους: τα σχολειά τους, τα κέντρα υγείας τους, τις υπηρεσίες τους που κλείνουν ενόσω συγκεντροποιείται η λειτουργία τους (δημόσια ταμεία, ειρηνοδικεία κοκ). Το παράδειγμα της εμπλοκής των Δημάρχων της Αχαΐας στην κινητοποίηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας την προηγούμενη περίοδο, αν και δεν είχε συνέχεια, δείχνει το δρόμο για την πορεία αναστροφής της απαξίωσης του δημόσιου χώρου.

Κτιριακή αναβάθμιση, στελέχωση, εφοδιασμός και ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις και να μην είναι προσκολλημένο σε δόγματα και συνήθειες του παρελθόντος, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων, των κινήσεων πολιτών στον καθορισμό των υγειονομικών αναγκών και της πρόληψης ασθενειών.Κι ένα άλλο παράδειγμα από τους λειτουργούς του, με στάση αλληλεγγύης στους πληθυσμούς που εισπράττουν τα αποτελέσματα της κρίσης χρόνια τώρα.Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο του και να ενισχυθεί για να συνεχίσει να καλύπτει υγειονομικά την περιοχή.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου