Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Παναγιώτης Ρέκκας
Πρόεδρος της Ένωσης
Νέων Αγροτών Αχαΐας*

Μέσα στα χρόνια των μνημονίων, η πρωτογενής παραγωγή ήταν η μόνη που δεν μείωσε την απασχόληση ενώ αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ! Με την εμφάνιση της κρίσης, οι αγροί άρχισαν να προσελκύουν νέο κόσμο από τις πόλεις που μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας, βρήκε ξανά στη γη τη δυνατότητα να παράγει και να επιβιώσει.

Oι συνθήκες όμως για τους νέους αγρότες και Δυτικής Αχαΐας δεν είναι οι ιδανικότερες.Μέσα σε ένα περιβάλλον που η ανάπτυξη του πρωτόγεννους τομέα είναι επιτακτική για την ανάπτυξη της χώρας το αγροτικό επάγγελμα μετά από 5 χρόνια δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένο.Ενώ για την άσκηση επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου και υδραυλικού για παράδειγμα απαιτείται εκπαίδευση, πιστοποίηση γνώσεων και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στον αγροτικό τομέα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νέοι αγρότες του 2009, εκπαιδευτήκαν και μετά από 5 χρόνια τους είπαν πως να καλλιεργήσουν.Σε μια χώρα με 6% νέους αγρότες και με 65% αγρότες πάνω από 55 χρονών, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: όταν σε 10 χρόνια που θα φύγουν από το επάγγελμα οι άνω των 55 ετών, ποιος θα ταΐσει τη χώρα;

Η επιλογή από ένα νέο να ασκήσει το επάγγελμα του αγρότη δεν είναι απλά μια επαγγελματική επιλογή, η αγροτική εργασία είναι τρόπος ζωής.Ενώ στον αστικό χώρο τα επαγγέλματα είναι 8ωρης και 5νθημερης απασχόλησης, τα αγροτικά επαγγέλματα απαιτούν διαθεσιμότητα 24ωρη και 7ημερη (πχ.κτηνοτρόφος).Μπροστά στην πολυετή κυβερνητική αδιαφορία και τις επιπτώσεις των μνημονίων, η μικρομεσαία πρωτογενής παραγωγή – οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, θα πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην δύσκολη προσπάθεια για την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όμως απουσιάζει ο σωστός προσανατολισμός.

Η σύσταση και η λειτουργία συνεταιρισμών πρέπει να αποκτήσει νέο ουσιαστικό και αποτελεσματικό περιεχόμενο. Να μπορούν οι νέοι αγρότες, να έχουν όλα εκείνα τα εφόδια της πληροφορίας και επικοινωνίας που τους αφορούν, γύρω από τις εξελίξεις στον κλάδο τους και τη παραγωγής τους.Να δημιουργούν αποτελεσματικά, δημιουργικά, ανταγωνιστικά. Να διεκδικούν συλλογικά.Απαιτείται ο σχεδιασμός εκείνος ο οποίος, θα επιτρέψει στη νέα γενιά να εισέλθει στην αγροτική παραγωγή με όρους ανταγωνιστικούς.Η διπλή και άδικη φορολόγηση των χωραφιών μας, το κλίμα αβεβαιότητας, με τη πολιτική προπαγάνδα για τους αγρότες να διαιωνίζεται και συν το χρόνο να χειροτερεύει, η έλλειψη συμμετοχής των νέων για τη καθοριστική διαμόρφωση των θεμάτων τους, διστυχώς δεν δημιουργούν θετικές σκέψεις για το μέλλον τους.

Τέλος, η άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, είναι ένα έργο που θα αναζωογονήσει τον κάμπο μας και θα δώσει ώθηση στην κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή της Δυτικής Αχαΐας, ένα αίτημα χρόνων που απαιτεί υλοποίηση χωρίς αναβολές.

*Ο Παναγιώτης Ρέκκας αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να δημιουργήσει στο τόπο του. Σήμερα έχει μαζί με τον αδελφό του κτηνοτροφική μονάδα στα Καραίικα Αχαΐας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου