Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Παναγιώτης Ανδρ. Κουνάβης

To Μάρτιο του 1919 ο Μουσολίνι βαφτίζει το κίνημά του φασιστικό, σε μία συγκέντρωση των οπαδών του στο Μιλάνο. Ένα γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας πορείας με πανευρωπαϊκές διαστάσεις, αλλά και τραγικές συνέπειες για τους λαούς. Ήταν η ιδεολογία που έπλασε τη σκοτεινή πλευρά της Ευρωπαϊκής ηπείρου, που σε συνδυασμό με την αποτυχία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την άνοδο των ναζί στην εξουσία, αιματοκύλισε τον κόσμο με εκατομμύρια θύματα. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φασισμός μπορεί να νικήθηκε, αλλά δεν πέθανε. Τα τελευταία χρόνια, η άνοδός του μαζί με την οικονομική κρίση είναι γεγονός, το «αυγό του φιδιού» εκκολάπτεται και σκάει όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Μπορεί η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να οικοδόμησε μία Ευρώπη με κατακτήσεις και δικαιώματα για τους λαούς της, όμως, η οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της, οδηγούν στην αφαίρεση αυτών των κατακτήσεων στο όνομα της επίλυσής της. Θα μπορέσουν οι λαοί να ανακτήσουν τις κατακτήσεις τους; Φτάνει η ιστορική μνήμη μόνο να αποτρέψει εξελίξεις, που θα οδηγήσουν στην επάνοδο του φασισμού και την επικράτηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας; Τι μπορεί να αναχαιτίσει την άνοδο της ακροδεξιάς σε μία σειρά από χώρες όπως στην Ουκρανία, στη Γαλλία και στη χώρα μας; Η συζήτηση έχει ανοίξει ούτως ή άλλως.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό περνά υποχρεωτικά από την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Ως προϊόν της κρίσης και της παρακμής του καπιταλισμού, ο σύγχρονος φασισμός πλήττει πρώτα απ’ όλα τα πιο ευάλωτα τμήματα της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί αν δεν κατανοήσουν το παρελθόν, δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αφαίρεση ιστορικών κατακτήσεών τους και την αναβίωση φαντασμάτων. Ο φασισμός αποκτά υπόβαθρο όταν υπάρχει αβεβαιότητα, δυσαρέσκεια και σιωπή, όταν στα προβλήματα, που δήθεν απαντά, απουσιάζει η ιδεολογία και υπάρχει άρνηση των πνευματικών αξιών. Η τέχνη έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνείδησης, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας
που αποτελούν με τη σειρά τους το ερέθισμα του καλλιτέχνη. Τι πιστεύετε πως είναι ο καλλιτέχνης; Ρώτησαν κάποτε τον Pablo Picasso; «Ένας ανόητος ο οποίος έχει απλά μάτια αν είναι ζωγράφος ή αυτιά αν είναι μουσικός; Αντίθετα, την ίδια στιγμή είναι ένα πολιτικό ον, το οποίο διαρκώς ανταποκρίνεται σε σπαραξικάρδια, φλογερά ή χαρούμενα γεγονότα και απέναντι στα οποία παίρνει θέση με ποικίλους τρόπους. Όχι, η ζωγραφική δεν γίνεται για να διακοσμεί διαμερίσματα. Είναι ένα εργαλείο πολέμου για να επιτίθεται, αλλά και να αμύνεται ενάντια στον εχθρό».
Guernica Pablo Picasso

Ο πίνακας παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού την ίδια χρονιά και αρχικά εισέπραξε αρνητικές κριτικές. Ύστερα, όμως, αναγνωρίστηκε η καλλιτεχνική του αξία και μάλιστα έγινε σύμβολο του αγώνα των δημοκρατών ενάντια στο φασισμό.

Η έβδομη τέχνη όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να σταθεί απαθής στο φαινόμενο του φασισμού και να μην προσπαθήσει να το αποτυπώσει και να το σχολιάσει με το δικό της τρόπο. Άλλωστε η ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ» σίγουρα σήμερα θα μπορούσε να εκφωνηθεί ξανά με τα ίδια λόγια:

......" Στο όνομα της δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη, ας ενωθούμε! Ας αγωνιστούμε για ένα καινούργιο κόσμο, με ευκαιρίες και δουλειά για όλους, μέλλον για τους νέους, ασφάλεια για τους ηλικιωμένους.
Με αυτές τις υποσχέσεις, οι αγροίκοι πήραν την εξουσία. Αλλά είπαν ψέμματα! Δεν κράτησαν το λόγο τους! Ποτέ δεν θα το κάνουν! Οι δικτάτορες ελευθερώνουν τον εαυτό τους, αλλά υποδουλώνουν το λαό. Ο αγώνας μας είναι να κάνουμε πράξη αυτές τις υποσχέσεις! Να ελευθερώσουμε το λαό, να σπάσουμε τους εθνικούς φραγμούς, να καταργήσουμε την πλεονεξία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία.
Ας αγωνιστούμε για ένα κόσμο δικαίου, όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα φέρουν ευτυχία σε όλους! "........

Οι προτάσεις που ακολουθούν δεν φιλοδοξούν, ασφαλώς, να αποτελέσουν πλήρη κατάλογο


ταινιών που διαπραγματεύονται το φασισμό. Είναι ταινίες λίγο πολύ γνωστές στο ευρύτερο κοινό και μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό. Πάνω απ όλα, διαπραγματεύονται ένα θέμα με το οποίο η κάμερα ασχολήθηκε πάρα πολλές φορές και είναι αδύνατον να τις καταγράψουμε όλες. Η διαδρομή αυτή προσπαθεί να επισημάνει την οπτική γωνία, από την οποία βλέπει κάθε δημιουργός το θέμα του να δείξει τη μεγάλη ποικιλία των προσεγγίσεων και την εμφάνιση του φασισμού σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικές χώρες.

Ο Μεγάλος Δικτάτορας, 1940. Ασπρόμαυρη, διάρκεια 127', Τσάρλι Τσάπλιν.

«Ο Μεγάλος δικτάτωρ» (1940) είναι η πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες.Πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 βραβεία όσκαρ.Η σκηνή με τον Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας. Η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, μνημονεύεται για το ανθρωπιστικό της μήνυμα.
Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1937, όταν ακόμα δεν υπήρχαν πολλοί που πίστευαν πως ο ναζισμός συνιστούσε απειλή, ενώ το φιλμ κυκλοφόρησε το 1940, λίγο πριν η Αμερική μπει στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, ο Χίτλερ απαγόρευσε την προβολή της σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Στις 15 Οκτωβρίου του 1940 έγινε η πρεμιέρα της ταινίας.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ON LINE: http://www.dailymotion.com/video/xelwo6_o-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%81_shortfilms


"El laberinto del fauno"-“ Pan's Labyrinth”- Ο λαβύρινθος του Πάνα, 2006.Διάρκεια 120". Γκιγιέρμο ντελ Τόρο,Ισπανία.

Ισπανία, 1944: το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Η Κάρμεν, που πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε, μετακομίζει με την κόρη της Οφηλία, στο σπίτι του καινούριου της συζύγου Βιντάλ, λοχαγοὐ στον στρατό του δικτάτορα Φράνκο. Μην μπορώντας να αντέξει εύκολα την καινούρια της ζωή, το νεαρό κορίτσι ψάχνει να βρει καταφύγιο σε έναν μυστηριώδη λαβύρινθο, που ανακαλύπτει δίπλα στο νέο της σπίτι. Ο Πάνας, ο φρουρός του, ένα μαγικό πλάσμα, της αποκαλύπτει ότι είναι η χαμένη από καιρό πριγκίπισσα του μυθικού αυτού βασιλείου. Για να βρει την αλήθεια, η Οφηλία πρέπει να φέρει εις πέρας τρεις επικίνδυνες αποστολές, αποστολές που δεν μοιάζουν σε τίποτα με ότι έχει αντιμετωπίσει ως τώρα στη ζωή της. Λάτρης και δεξιοτέχνης του φανταστικού είδους ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο υπογράφει ένα παραμύθι αυστηρά για μεγάλους και διαστρέφει την αθώα "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", με φόντο την σπαραγμένη από τον εμφύλιο Ισπανία του '40.Πολιτική αλληγορία με τη φαντασμαγορία των ειδικών εφέ με τη μοναδική αποτύπωση του ντελ Τόρο. Παίζουν: Σέρζι Λοπέζ, Αριαντνα Τζιλ, Νταγκ Τζόουνς, Ιβάνα Μπακουέρο
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RbffV5LZfZI

«Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη», 1945. Διάρκεια: 103', Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλία.

Ταινία του «ιταλικού νεορεαλισμού. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Άννα Μανιάνι, Άλντο Φαμπρίτσι και Μαρτσέλο Παλιέρο και πραγματεύεται την περίοδο της γερμανικής κατοχής της Ρώμης το 1944. Η ταινία κέρδισε βραβεία σε πολλές κινηματογραφικές διοργανώσεις και έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου.
Ρώμη 1944. Η πόλη είναι υπό γερμανική κατοχή και οι πολίτες της βιώνουν τη βάρβαρη συμπεριφορά των Γερμανών. Οι Γερμανοί αναζητούν έναν Ιταλό, τον Τζόρτζιο Μανφρέντι (Μαρτσέλο Παλιέρο), με την υποψία ότι είναι μέλος μιας ομάδας της Αντίστασης. Εκείνος ζητά βοήθεια από το φίλο του Φραντσέσκο (Φραντσέσκο Γκραντζάκετ), που πρόκειται να παντρευτεί τη χήρα Πίνα (Άννα Μανιάνι). Η Πίνα κι ο ιερέας Δον Πιέτρο Πελεγκρίνι (Άλντο Φαμπρίτσι) προσπαθούν να βοηθήσουν τον Τζόρτζιο να φύγει από την πόλη το συντομότερο δυνατόν με νέα ταυτότητα. Παράλληλα η Πίνα ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Φραντσέσκο την αμέσως επόμενη μέρα, όταν κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον του Τζόρτζιο δίνει πληροφορίες στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων.
Το φιλμ του Ροσελίνι γυρίστηκε στους δρόμους της ρημαγμένης από τον πόλεμο Ρώμης και τους ηθοποιούς πλαισίωναν αληθινά πρόσωπα, τα οποία είχαν υποφέρει από τη λαίλαπα του πολέμου.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=c1P1JRSJT6Q

La Voz Dormida- Η κοιμωμένη φωνή.,2011.Διάρκεια: 128',
Benito Zambrano,Ισπανία.

Η ιστορία δυο αδελφών στην Ισπανία του Φράνκο, αμέσως μετά το τέλος του Εμφυλίου. Η μια έγκυος, πίσω από τα κάγκελα, η άλλη μόλις έφθασε στην Μαδρίτη για να προσφέρει όση βοήθεια μπορεί στην κρατούμενη.Η Hortensia ακλόνητη με τα πιστεύω της, η Pepita ουδέτερη και αμέτοχη, προσπαθεί να περνά απαρατήρητη. Όταν όμως ο πόλεμος έχει σταματήσει, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, όλοι υποχρεωτικά συμμετέχουν σε αυτόν.
Σκηνοθέτης: Benito Zambrano
Ηθοποιοί: Inma Cuesta, María León, Marc Clotet
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LhyxDiBbQKI



«Αμήν», 2002. Διάρκεια: 130',Kώστας Γαβράς.

Η ταινία βασίζεται στην ιστορία του χημικού Κούρτ Γκερστάιν (Ούλριχ Τουκούρ), υπαρκτό πρόσωπο και αξιωματικός των Ες-Ες που προσπάθησε αποτυχημένα να ευαισθητοποιήσει την Καθολική Εκκλησία σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Ενώ προμήθευε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φονικό Zyklon B, ταυτόχρονα κατήγγειλε τα εγκλήματα, ενημερώνοντας τον Πάπα Πίο ΙΒ΄, ρισκάροντας έτσι την ασφάλειά του ίδιου και της οικογένειάς του.Στις προσπάθειές του αυτές βρήκε βοήθεια από το νεαρό Ιησουίτη Ρικάρντο Φοντάνα (Ματιέ Κασσοβίτς).
Έγχρωμη Γαλλο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Κώστας Γαβράς με τους: Ούλριχ Τουκούρ, Ματιέ Κασοβίτς, Ούλριχ Μίχε, Μισέλ Ντισοσουά, Ίον Καραμίτρου
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=McEkNCpTOKs


The Boy in the Striped Pyjamas-Το Αγόρι Πίσω από το Συρματόπλεγμα,2008. Διάρκεια: 94', Mark Herman

Η ταινία, μας μεταφέρει στην περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Χίτλερ και ο γερμανικός στρατός προσπαθούσαν να φτιάξουν το έθνος της "Αρίας φυλής". Ο Μπρούνο είναι ένα 8χρονο αγόρι που ζει με τον πατέρα του, υψηλόβαθμο αξιωματικό του γερμανικού στρατού, τη μητέρα και την αδερφή του. Ένα παιδί σαν όλα της ηλικίας του, που του αρέσει να παίζει με τους φίλους του και να εξερευνά τον κόσμο. Ο πατέρας ανακοινώνει στην οικογένεια ότι πρέπει να αλλάξουν τόπο να ζουν γιατί αυτό επιβάλλει η δουλειά του. Στο καινούριο σπίτι στην εξοχή, ο Μπρούνο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της μητέρας του, αποφασίζει να ανακαλύψει την περιπέτεια στο γειτονικό δάσος. Εκεί, πίσω από ένα συρματόπλεγμα, συναντά ένα αγόρι στην ηλικία του, τον Σμούλ, και μια φιλία γεννιέται, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες, ιδιαίτερα με το σκληρό και απάνθρωπο φινάλε της ταινίας. Παρότι δεν γίνεται αναφορά στο ποιό είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων, το Άουσβιτς. Η κτηνωδία του Ναζισμού και η γενοκτονία των Εβραίων ξεδιπλώνεται μέσα από την ιστορία της φιλίας δυο μικρών παιδιών. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα και τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Μπόιν.
Ηθοποιοί: Rupert Friend, David Thewlis, Asa Butterfield, Vera Farmiga, David Hayman,
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uUqG5GvH00c

Μια ξεχωριστή μέρα-Una Giornata Particolare,1973. Διάρκεια: 110'. Ετόρε Σκόλα, Ιταλία.
Μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κατατρεγμένος ομοφυλόφιλος βρίσκουν ένα σημείο επαφής στην Ιταλία του Μουσολίνι. Συγκλονιστική ταινία γύρω από την κοινωνική και πολιτική καταπίεση του ατόμου σ' ένα φασιστικό καθεστώς. Ρώμη 1938 ,ο Χίτλερ επισκέπτεται το Μουσολίνι και οι Ιταλοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο γεγονός και την υποδοχή. Γυναίκες, άντρες και παιδιά βάζουν τα καλά τους, ολόκληρη η Ιταλία απλώνει σημαίες πλουμιστές συμμαχικές και φασιστικές. Σε μια εργατική πολυκατοικία δύο άνθρωποι, οι μόνοι που έμειναν εκεί, εκείνη την ημέρα, συναντιούνται τυχαία και ζουν μαζί σχεδόν μια μέρα. Σκηνές γεμάτες ανθρώπινα αισθήματα, πλημμυρισμένες από πάθη, απωθημένα, ορμές και μια τελική και σιωπηρή γαλήνη.
Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Σοφία Λόρεν
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Unnh0mH4V9A

Das Experiment-Το πείραμα, 2001. Διάρκεια: 114', Oliver Hirschbiegel,Γερμανία.
Ο γερμανός σκηνοθέτης Οliver Ηirschbiegel γνώρισε την επιτυχία με το εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ του «Το πείραμα»,θέτοντας στο στόχαστρο τη σχέση κρατούμενου-δεσμοφύλακα, μέσα από ένα πείραμα ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Mario Giordano και έχει ως αφετηρία το πραγματικό αντίστοιχο πείραμα, το «Stanford Prison Experiment» που είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’70. Τα «πειραματόζωα» χωρίζονται σε κρατούμενους και δεσμοφύλακες, υπό τη συνεχή παρακολούθηση της επιστημονικής ομάδας. Σύντομα η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και οι συμμετέχοντες παρεκτρέπονται σε φασιστικές συμπεριφορές.
Ηθοποιοί: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski, Fatih Akin
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5cmCkE63EeY

Das Weisse Band-H λευκή κορδέλα , σκηνοθεσία Μίκαελ Χάνεκε 2009. Διάρκεια: 144΄ ΧΩΡΑ: Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία (ασπρόμαυρη).

Το 1913 μια σειρά από παράξενα γεγονότα αναστατώνουν την καθημερινότητα ενός αγροτικού χωριού της Βόρειας Γερμανίας. Εικόνες που δημιουργούν με τον καλύτερο τρόπο την καταπιεστική ατμόσφαιρα, με τον σκηνοθέτη να καταγράφει με εξονυχιστική λεπτομέρεια τα διάφορα μικρά, επικίνδυνα γεγονότα, που αρχίζουν να προκαλούνται στην αυταρχική, αγροτική κοινωνία της περιοχής, κοινωνία όπου τα παιδιά κουβαλούν στους ώμους τους τα κρίματα των γονιών τους: το στημένο «ατύχημα», την κακοποίηση ενός διανοητικά καθυστερημένου μαθητή, την κακοποίηση ενός άλλου εξαιτίας μιας σφυρίχτρας, το κάψιμο μιας αποθήκης και άλλα. Θαυμάσιες εικόνες, γυρισμένες σε μαυρόασπρο φιλμ (έξοχη φωτογραφία είναι του Κρίστιαν Μπέργκερ) με ένταση και ρυθμό.
Ηθοποιοί: Ούλριχ Τουκούρ, Σούζανε Λόταρ, Κρίστιαν Φρίντελ
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2aaapMYGBJs

Ο Αληθινός Φασισμός (Μιχαήλ Ρομ).Ιστορικό ντοκιμαντέρ,1965. Διάρκεια: 130'.Ασπρόμαυρη.

Ιστορικό ντοκιμαντέρ ενός χαρακτηριστικού εκπροσώπου του σοβιετικού σινεμά και του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Εστιάζει κυρίως στην κοινωνιολογική και ψυχολογική σημειολογία του ναζιστικού φαινομένου. Από το αρχειακό υλικό του ίδιου του ναζισμού αναλύονται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε προκειμένου να μαζικοποιήσει εντελώς τον άνθρωπο, να εξαφανίσει εντελώς τις ηθικές αναστολές του και πώς οι μάζα- άνθρωποι πλέον έγιναν ικανοί για κάθε έγκλημα, μέχρι τα ολοκαυτώματα και τις γενοκτονίες.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pWCUmSK-MFk




Ο Πιανίστας,2002. Διάρκεια: 148΄,Ρόμαν Πολάνσκι.

Πολωνία, 1939. Ένας κορυφαίος Πολωνοεβραίος πιανίστας βρίσκεται έγκλειστος στο γκέτο της Βαρσοβίας. Αποφεύγοντας, για καλή του τύχη, την μοιραία μεταφορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, κρύβεται στα ερείπια της βομβαρδισμένης πόλης και χάρη στις προπολεμικές γνωριμίες του, σε μια ομάδα αντιστασιακών, αλλά κυρίως χάρη στη βοήθεια ενός μουσικόφιλου γερμανού αξιωματικού, κατορθώνει να επιβιώσει... Ο Πιανίστας είναι μια κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης αυτοβιογραφίας του Εβραίου Πολωνού μουσικού, Βλαντισλάβ Σπίλμαν.
Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι Σενάριο: Ρόναλντ Χάρντγουντ Παίζουν: Έντριεν Μπρόντυ, Τόμας Κρέτσμαν, Φρανκ Φίνλεϋ, Μωρίν Λίπμαν, Εμίλια Φοξ
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=u_jE7-6Uv7E



Tο κύμα -Die Welle 2008.Διάρκεια:110'.Ντένις Γκάνσελ, Γερμανία.

Όταν συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν ανία στους μαθητές του, ένας νεαρός καθηγητής, προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στο φασιστικό τρόπο σκέψης ενώ και ο ίδιος ο καθηγητής αρχίζει να απολαμβάνει το ρόλο του απόλυτου αρχηγού…
Ο φασισμός γιγαντώθηκε επειδή υπήρχαν σχιζοφρενείς ή άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα μόνο; Η συλλογικότητα είναι επιβεβλημένη όταν εξυπηρετεί κοινωνικά απελευθερωτικά οράματα που μάχονται την καταπίεση; Ερωτήματα που ζητούν απάντηση μετά τη θέαση της ταινίας.
Σκηνοθεσία Ντένις Γκάνσελ με τους: Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Ρίμελτ, Τζένιφερ Ούλριχ
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=p-C8ZLd7atk

American History X -Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας,1998. Διάρκεια: 119’, Τόνι Κέι.

Η ταινία «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας» αφηγείται τη ζωή δύο αδερφών. Και οι δύο είναι λαμπροί και χαρισματικοί μαθητές, αλλά ο Ντέρεκ, μετά τη δολοφονία του πατέρα του από έναν μαύρο έμπορο ναρκωτικών, προσχωρεί σε ένα νεο-ναζιστικό κίνημα. Το μίσος που τον έχει κυριεύσει τον οδηγεί στο να σκοτώσει δύο μαύρους, μέλη συμμορίας, που προσπαθούσαν να του κλέψουν το φορτηγάκι του και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχής. Η ιστορία προβάλλει πως ο Ντάνι επηρεάζεται από τις πράξεις και την ιδεολογία του μεγαλύτερου αδερφού του και πως ο Ντέρεκ, ριζικά αλλαγμένος από τις εμπειρίες του στη φυλακή, προσπαθεί να αποτρέψει τον αδερφό του από τα ίδια λάθη που έκανε αυτός στο παρελθόν.
H υποκρισία των ΗΠΑ, που ενώ από τη μια μεριά ευαγγελίζονται τις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου καταδικάζοντας οποιαδήποτε καταπάτηση τους, από την άλλη αποφασίζουν στο όνομα της τελειότητας που αντιπροσωπεύουν, να κλείνουν τα μάτια σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της αμερικανικής κοινωνίας αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.
Παίζουν: Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φερλόγκ
Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=JsPW6Fj3BUI

Πηγές: http://www.imdb.com/ , https://el.wikipedia.org ,
http://tvxs.gr/, http://www.athinorama.gr/,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου