Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μερικές σκέψεις για τα αδέσποτα

Ασπασία Μπακουλοπούλου

 Λίγες λέξεις θα γράψω για τα αδέσποτα ζώα (σκύλους-γάτες) που ζουν στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Δηλαδή, για τα ζώα που συναντάμε όταν περπατάμε στην πόλη μας, στο χωριό μας, όταν πάμε το παιδί μας στο σχολείο, όταν κάνουμε μία βόλτα στην παραλία ή στο δάσος. Όλα αυτά τα όντα δεν έπεσαν από τον ουρανό, δεν τα έστειλε ο θεός, ούτε βέβαια ο πελαργός.

 Τα αδέσποτα ζώα, που περιφέρονται στους δρόμους, δεν επέλεξαν αυτό τον τρόπο ζωής. Κάποτε είχαν έναν ιδιοκτήτη που τα φρόντιζε. Οι λόγοι εγκατάλειψης είναι πολλοί. Αυτό που προβληματίζει είναι η εγκατάλειψη του ζώου στη μοίρα του, αλλά και η κοινωνία που δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί και να φροντίσει τα περιφερόμενα ζώα. Εάν τα ζώα αυτά κατά την υιοθεσία τους ή κατά την αγορά είχαν σημανθεί, ο ιδιοκτήτης θα σκεφτόταν πολύ δύσκολα να τα εγκαταλείψει. 

Οι ιδιοκτήτες που δεν ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ή να εξασφαλίσουν τα νεογέννητα του ζώου τους πρέπει να προνοήσουν και να τους κάνουν στείρωση. Διαφορετικά έπρεπε να υπάρχει ένας σταθμός φιλοξενίας μέχρι να βρεθεί ένας νέος ιδιοκτήτης. 

Επειδή, όμως, είναι σχεδόν δεδομένη η εγκατάλειψη, η απουσία σήμανσης και η έλλειψη στείρωσης, καλούνται οι εθελοντές να προσφέρουν τη βοήθειά τους προκειμένου το θέαμα των νηστικών, άρρωστων, επιθετικών, ή ακόμα και σκοτωμένων ζωών να περιοριστεί. 

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 επισημοποιήθηκε η ύπαρξη ομάδας εθελοντών που δραστηριοποιούνταν πολύ πριν και με πολλούς τρόπους, όπως με το να κάνει στειρώσεις αδέσποτων, να παρέχει βοήθεια σε άρρωστα ζώα, να τα ταΐζει, αλλά και να κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στην αστυνομία για τα ζώα που εκμεταλλεύονταν τα Τσίρκο που επισκέπτονταν την πόλη μας. Όλοι οι υποψήφιοι υποδέχθηκαν την ομάδα και όλοι έδωσαν υποσχέσεις. 

Ζητούσαμε και ζητάμε ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, αλλά ένα μικρό χώρο (500τ.μ.) με ένα κοντέινερ. Στο χώρο αυτό, που θα έχει ρεύμα και νερό, θα φιλοξενούνται προσωρινά ζώα, που έχουν ανάγκη περίθαλψης, ζώα κακοποιημένα, χτυπημένα, ντουφεκισμένα, αλλά και ζώα για στείρωση. 

Με την στείρωση των αδέσποτων και κυρίως των θηλυκών θα περιοριστεί το φαινόμενο εγκαταλελειμμένων ζώων. Παράλληλα, πρέπει να κινητοποιηθούν οι ιδιοκτήτες ζώων προκειμένου να στειρώσουν και να σημάνουν τα ζώα τους. Σε αυτό τον τομέα είναι σίγουρο πως θα βοηθήσουν οι τοπικοί κτηνίατροι, αλλά και εθελοντικές ομάδες κτηνιάτρων που έρχονται από άλλες περιοχές της Ένωσης γι’ αυτό τον σκοπό. Η τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του φαινόμενου υπάρχει. Δεν είναι δική μας εφεύρεση. Εμείς καλούμαστε να εφαρμόσουμε στο Δήμο μας πρακτικές, που θα υλοποιήσουν και θα αναδείξουν το πνεύμα του εθελοντισμού, της φιλοζωίας και τελικά του πολιτισμού μας. 

Κατά το παρελθόν, που τα ταμεία ήταν γεμάτα και το χρήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρρεε φτιάχτηκαν πολλά καταφύγια αδέσποτων ζωών προκειμένου να "απορροφηθούν" τα κονδύλια. Πριν, όμως από το οριστικό τους κλείσιμο, τα περισσότερα από αυτά έγιναν κολαστήρια αδέσποτων ψυχών. Τελείωσαν τα χρήματα, τελείωσε και ο εθελοντισμός. Αυτό δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει στο δήμο μας. Προτιμούμε τα εναπομείναντα ζώα (μετά από τις αλλεπάλληλες φόλες) να στειρωθούν και μέχρι να υιοθετηθούν να γίνουν κομμάτι της πόλης.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι φιλόζωος για να βοηθήσει. Και μονό η αποχή από πράξεις βίας είναι αρκετή για να σώσει τις ζωές των ταλαίπωρων ζωών, που από ανθρώπινο και μόνο λάθος βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Στις 10 Φεβρουαρίου μετά από αίτημα της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Δυτικής Αχαΐας - ΑΚΙΔΑ, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και συζήτησε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στον Δήμος μας. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν συμπολίτες μας που εθελοντικά δραστηριοποιούνται με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Μένει να δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις του συμβουλίου. 

Περιοδικό Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου