Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ο Νομπελίστας Με Την Φυσαρμόνικα





Χρήστος Βέρρας


«Αν κάποιος μου είχε οποτεδήποτε πει ότι είχα την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσω
ένα Νόμπελ, θα του έλεγα ότι έχω ίσες πιθανότητες να πατήσω στο Φεγγάρι».

Αποτέλεσμα εικόνας για bob dylan
Με τα παραπάνω λόγια ο Μπομπ Ντύλαν εξέφρασε την μεγάλη έκπληξη και τιμή που του προκάλεσε η βράβευση του από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία για το λογοτεχνικό του έργο. Οι New York Times έγραψαν «είναι η πρώτη φορά που η τιμή αυτή αφορά μουσικό», ωστόσο αυτό είναι λάθος καθώς πριν εκατό χρόνια περίπου ένας θρύλος της ινδικής μουσικής και αδερφικός φίλος του Γκάντι ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ είχε τιμηθεί με Νόμπελ για το πολυγραφικό του έργο. Χωρίς καμία αντίρρηση όμως η σημασία της βράβευσης του Ντύλαν είναι τεράστια καθώς μέσα από τους στίχους του ο μεγάλος τραγουδοποιός της φόλκ έχει γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας για πολλές γενιές.


Ο Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941  στο Ντουλούθ της Μινεσότα και ξεκίνησε από μικρή ηλικία να παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα. Ασχολείται κυρίως με τη φολκ και τη μπλουζ μουσική και παράλληλα μελετάει μεγάλους συγγραφείς όπως τον Αλμπέρ Καμύ, τον Χέμινγουεϊ, τον Κίπλινγκ. Στα 18 χρόνια θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολις, όπου θα ακούσει για πρώτη φορά τη μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρυ. Μαγεύεται τόσο από τη μουσική του που τα παρατάει όλα και ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το μεγάλο του είδωλο.

Εκεί μετονομάζεται σε Μπόμπ Ντύλαν, όνομα που μάλλον επέλεξε επηρεασμένος από τον Ουαλό ποιητή Ντίλαν Τόμας. Παίζει σε πλατείες, μπαρ, φεστιβάλ και σταδιακά η φήμη του εξαπλώνεται. Το 1961 συνάπτει συμβόλαιο με την Columbia Records με την  αρωγή του ήδη διάσημου Τζόνυ Κάς.

Ακολουθούν αμέτρητα τραγούδια-ποιήματα είτε με φολκ χαρακτήρα (Blowin’ in the wind)είτε με rock ύφος (Like A Rolling Stone),εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις και παγκόσμιες επιτυχίες, όπως το Mr. Tambourine Man και το Hurricane.
Αποτέλεσμα εικόνας για bob dylan

Τον Ιούλιο του 1966 ενώ οδηγεί τη μοτοσικλέτα του, μια μαύρη Triumph 500, πέφτει και σπάει το λαιμό του, πολλά κόκκαλα και τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Οι θεωρίες της εποχής θέλουν πίσω από το ατύχημα να βρίσκεται δολοφονική επίθεση της CIA που ήθελε να κάνει τον
καλλιτέχνη της καταγγελίας να σιγήσει μια για πάντα.

Όσον αφορά τους στίχους για τους οποίους άλλωστε βραβεύτηκε και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ποιητικοί με έντονο ύφος άρνησης και αμφισβήτησης του παλιού συντηρητικού κόσμου. Οι δημιουργίες του εκφράζουν τη γαλλική νεολαία που επαναστατεί το Μάιο
του 1968 ενάντια στον κονσερβατισμό της πολιτικής του Ντε Γκώλ αλλά και την αμερικανική κοινωνία, που διαμαρτυρείται για τον μάταιο πόλεμο του Βιετνάμ.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να γραφτούν για τη ζωή και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα
του αιώνιου έφηβου Μπομπ Ντύλαν, αλλά θα ήταν άσκοπο, καθώς η μουσική και η ποίηση
του είναι αυτά που τον διακρίνουν από τους άλλους μεγάλους σταρ της ροκ.

Ακούστε :
Knockin On Heavens Door,

Like A Rolling Stone,

Blowin’ In The Wind,

One More Cup Of Coffee,

Forever Young.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου